مشاوره شغلی به طیفی از مسائل می پردازد تا افراد را در سردرگمیهای مربوط به کار راهنمایی کند.
مشاوره شغلی یک فرآیند حمایتی و تعاملی است که برای کمک به افراد در مسیریابی سفرهای حرفه ای خود طراحی شده است. شامل طیف وسیعی از فعالیتها و مداخلات با هدف توانمندسازی افراد برای تصمیم گیری آگاهانه درباره تحصیل، آموزش و اشتغال در راستای خواستههای شخصی و حرفه ای خود است.
در مشاوره شغلی می توان به مواردی از قبیل انتخاب شغل مناسب، دلایل عدم رضایت از کار، فرسودگی شغلی و یا تغییر شغل مداوم پرداخت.
روانشناسان به وسیله ارزیابی بالینی و انجام تستهای معتبر میتوانند به افراد کمک کنند تا در مسیر حرفهای مناسب خود، قدم بردارند.
مشاوره شغلی برای افراد بالای ۱۷ سال مناسب است. افرادی که در آستانه رفتن به دانشگاه و انتخاب رشته خود هستند، یا افرادی که تحصیل را تمام کرده یا جویای کار میباشند. برای افراد زیر ۱۷ سال مشاوره تحصیلی و استعدادیابی برای کمک به انتخاب حرفه مناسب در آینده انجام میشود.
روانشناسان به افراد کمک میکند تا نقاط قوت، ضعف، علایق، ارزشها و ویژگیهای شخصیتی خود را درک کرده و به ویژگیهای منحصربهفرد خود بینش پیدا کنند.
مشاوره شغلی به افراد کمک می کند تا تصمیمات آگاهانه مرتبط با شغل بگیرند و اطمینان حاصل میشود که انتخاب ها با مهارت ها، علایق و ارزش های فرد همخوانی دارد. با همسو کردن مشاغل با ارزش ها و علایق شخصی، مشاوره شغلی به احساس رضایت فردی کمک می کند.همچنین به افراد در تغییر مسیر شغلی، برای درک علل این تغییرات و یا تسهیل این فرآیند، کمک میشود. این تغییر ممکن است به دلیل انتخاب شخصی یا شرایط غیرمنتظره باشد.
یکی دیگر از مواردی که میتوان در مشاوره شغلی به آن پرداخت، همکاری با افراد برای تعیین اهداف و انتظارات شغلی واقع بینانه و قابل دستیابی که با آرزوهای فردی همسو باشد، است.
احساس رضایت: داشتن کار مناسب که با علایق و ارزش های فرد همسو باشد به داشتن احساس هدفمندی و رضایت از خود کمک می کند.
رشد حرفهای: یک شغل مناسب فرصت هایی را برای توسعه مهارت، یادگیری و پیشرفت شغلی ارائه می دهد که به رشد حرفه ای طولانی مدت کمک می کند.
ثبات و امنیت: اشتغال، ثبات و امنیتی را فراهم می کند که برای رفاه و آرامش کلی یک فرد بسیار مهم است.
ثبات مالی: اشتغال وسیله ای برای حمایت مالی است که به افراد امکان می دهد نیازهای اساسی خود را برآورده کنند و استانداردهای زندگی خود را برآورده کنند.
کمک به جامعه: افراد اغلب با ارائه کالاها، خدمات یا تخصص به بهبود جامعه کمک می کنند.
تعامل اجتماعی: محل کار به عنوان یک محیط اجتماعی عمل می کند که در آن افراد می توانند ارتباطات ایجاد کرده، با دیگران همکاری و حس اجتماعی را تقویت کنند.
مشاوره شغلی یک منبع کارآمد است که نقش مهمی در پیشرفت حرفه ای فرد ایفا می کند. یک سیستم حمایتی ارزشمند که برای توانمندسازی افراد در انتخاب آگاهانه شغل، گام برداشتن در مسیر حرفهای دلخواه و رفتن به سوی رضایت خاطر طراحی شده است.